Verzekeringsplicht

De ziektekostenverzekering vergoedt de kosten van medische behandelingen, medicijnen, hulpmiddelen en voorzieningen, ziekenhuisverblijf en extra kosten/loonderving. De verzekering biedt een volledige of gedeeltelijke vergoeding

In Nederland is het wettelijk verplicht om een ziektekostenverzekering te hebben. De voornaamste reden voor het verplicht maken van een basisverzekering is om mensen tegen zichzelf te beschermen. Verzekeren kost eenmaal geld en komt pas van pas in geval van een ongeluk of ziekte. Het verplicht stellen van een basisverzekering zorgt ervoor dat er geen onverzekerden zijn wegens het feit dat ze geen zin hebben om 100 euro te betalen terwijl ze kerngezond zijn, en dat deze groep niet voor een dichte deur zou komen te staan als er wel een ongeval plaatsvindt.

De voornaamste reden voor het verplicht stellen van de zorgverzekering is adverse selectie, een proces waar door asymmetrische informatievoorziening verzekeringsmaatschappijen met steeds minder aantrekkelijke verzekerden te maken krijgen. Verzekerden die in dit geval meestal gezond zijn en bijna nooit een claim indienen, zouden beweren dat de verzekering te duur is en hun verzekering opzeggen. Dit zal uiteindelijk leiden tot nog hogere premies en nog meer opzeggingen, totdat alleen mensen die veel gebruik maken van de verzekering zich verzekeren, waardoor het eigen risico en de verzekering enorm hoog zouden zijn. Ook zouden maatschappijen kunnen overgaan op het weigeren van verzekerden op grond van hun medische geschiedenis.

Om dit proces te voorkomen, bestaat de verzekeringsplicht, die dikwijls is gecombineerd met een acceptatieplicht. Dit betekent dat verzekeraars iedere verzekerde een basispakket moet bieden, en verplicht zijn elke aanvraag hiervoor te accepteren.