Verzekeringen vergelijken

Ieder jaar heeft u de keuze om bij uw huidige verzekeraar te blijven, of over te stappen op een verzekeraar die beter aansluit bij uw zorgwensen. De premies van verzekeraars kunnen echter sterk van elkaar verschillen, alsmede de mate van vergoeding en dienstverlening. Waar moet u op letten bij het kiezen van een ziektekostenverzekering?

De hoogte van het eigen risico

De hoogte van het eigen risico kan van invloed zijn op de hoogte van de zorgpremie. In Nederland heeft iedereen een verplicht eigen risico van 350 euro. Dit betekent dat men de eerste 350 euro aan zorgkosten uit de basisverzekering zelf betaalt. Daarnaast is het mogelijk om een vrijwillig eigen risico te nemen. In totaal mag een verzekerde 850 euro aan eigen risico hebben. Hoe hoger het eigen risico, des te goedkoper de premie. Afgelopen jaar hebben meer mensen gekozen voor een hoger eigen risico, omdat ze verwachtten niet meer dan 350 euro kwijt te zijn aan zorgkosten. Dit is echter alleen aan te raden bij wanneer u over een goede gezondheid beschikt. In andere gevallen is het sterk aan te raden het standaard risico aan te houden.

Natura- of restitutiepolis?

Verzekeraars bieden doorgaans twee soorten polissen aan bij een ziektekostenverzekering: de natura en de  restitutiepolis. Bij een naturapolis, ook bekend als gecontracteerde zorg, koopt uw verzekeraar zorg voor u in, waarbij contracten worden afgesloten met zorgaanbieders. Hierdoor kunt u voor zorg enkel terecht bij gecontracteerde aanbieders, met uitzondering van spoedeisende hulp. De naturapolis is over het algemeen goedkoper dan de restitutiepolis.

Bij een restitutiepolis moet u de zorgkosten eerst voorschieten, waarna de verzekeraar het bedrag aan u uitkeert. Deze vorm van verzekeren is doorgaans duurder, maar garandeert wel vrije zorgkeuze.

Een aantal verzekeraars bieden ook combipolissen aan. Hierbij biedt de verzekeraar in eerste instantie gecontracteerde zorg aan, maar wordt zorg buiten de gecontracteerde zorgaanbieders tot een bepaald tarief vergoedt.

Reguliere of online verzekering?

Mocht u een verzekering zien die qua premie sterk afwijkt van de concurrentie, dan kan het gaan om een online verzekering. Omdat deze verzekeringen hoofdzakelijk via internet verlopen, bespaart de verzekeraar op de communicatiekosten, wat resulteert in een lagere premie. Dit betekent echter ook dat herhaalrecepten moeten worden aangevraagd via een online apotheek. Bovendien maken de meeste online verzekeringen gebruik van natura zorg, waardoor de verzekerde alleen kan kiezen uit zorgaanbieders waar de verzekeraar zorgafspraken mee heeft gemaakt.

Wel of geen aanvullende verzekering?

Niet alle zorg wordt gedekt vanuit de basisverzekering. Om toch vergoeding te ontvangen voor bijvoorbeeld fysiotherapie of de tandarts, is het mogelijk om een aanvullende verzekering te nemen. De vergoedingen en premies verschillen per verzekeraar. Ook geldt er geen acceptatieplicht, waardoor de verzekeraar zelf kan bepalen wie wel en niet in aanmerking komt.

Bij het vergelijken van zorgverzekeringen is het goed om uw zorgwensen eerst in kaart te brengen. Heeft u daadwerkelijk aanvullende zorg nodig, of is een basisverzekering reeds voldoende? Het komt regelmatig voor dat mensen zich verzekeren voor zorg waar ze geen gebruik van maken. Kijk dus goed naar waar u zich voor verzekerd.

Een reguliere of collectieve verzekering?

Naast de reguliere verzekering heeft iedereen in Nederland de optie om een collectieve verzekering te nemen. Een collectieve verzekering is een verzekering die met een grote groep mensen wordt afgesloten. Zo zijn er bijvoorbeeld veel werknemers die zijn verzekerd bij hun bedrijf. Ook chronisch zieken kunnen profiteren van collectieve verzekeringen, die door patiëntenverenigingen zijn afgesloten met verzekeraars.

Gemiddeld levert een collectieve verzekering een korting van 7 procent op. Daarnaast wordt ook vaak korting gegeven op aanvullende verzekeringen. Dit betekent echter niet dat een collectieve verzekering altijd goedkoper is. Een reguliere verzekering zonder collectiviteit kan immers nog steeds een lagere premie hebben.