Verschillende polissen

Er bestaan verschillende soorten polissen binnen de ziektekostenverzekering. U kunt hierbij kiezen tussen een naturapolis, restitutiepolis of een combinatie van de twee. Daarnaast kunt u ook eventueel kiezen voor een pro-life polis.

Naturapolis

Een naturapolis geeft de verzekerde toegang tot zorgaanbieders, waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Dit heeft als voordeel dat de verzekeraar de rekening rechtstreeks betaalt, en u deze dus niet eerst voor hoeft te schieten. Mocht u de voorkeur hebben aan een zorgaanbieder die geen contract met de verzekeraar heeft afgesloten, dan bestaat de kans dat de zorg niet (volledig) vergoed wordt. Dit geldt overigens niet bij spoedeisende hulp, waarbij de kosten altijd zijn gedekt, ongeacht de instelling.

Restitutiepolis

Met een restitutiepolis kunt u zelf een zorgaanbieder kiezen. Deze polis is doorgaans duuder dan een natura polis. De zorg zult u in eerste instantie moeten voorschieten. De nota’s kunnen vervolgens naar de zorgverzekeraars worden gestuurd, waarna deze door de verzekeraar wordt teruggestuurd.

Combinatiepolis

De combinatiepolis is, zoals de naam aangeeft, een combinatie van de natura- en restitutiepolis. Hierbij kunt net als bij een restitutiepolis zelf uw zorgaanbieder kiezen, waarna de verzekeraar de rekening direct betaalt, of u eerst de rekening moet voorschieten.

Pro-life polis

 Een pro-life polis kunt u afsluiten wanneer behandelingen als abortus, embryotherapie of euthenasie niet aanvaardbaar zijn wegens ethische en/of religieuze overtuigingen.