10 bespaartips

Elk jaar heeft u tot 1 januari de tijd om ziektekostenverzekeringen te vergelijken, en eventueel over te stappen. Door uw zorgwensen en kosten in kaart te brengen en verzekeraars te vergelijken kunt u soms tot enkele honderden euro’s voordeliger uit zijn. Op deze pagina staan een tiental tips waarmee u kunt besparen op uw ziektekostenverzekering.

1. Verhoog uw vrijwillig eigen risico

Dit jaar is het eigen risico verhoogd van 220 naar 350 euro. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om vrijwillig eigen risico te dragen. Hoe hoger dit eigen risico, des te lager de premie. Als u gezond bent en waarschijnlijk nooit de grens van het verplicht eigen risico bereikt, is dit een zeer aantrekkelijke optie.

2. Betaal uw ziektekostenverzekering in één keer

Als u ervoor kiest om de jaarpremie van uw ziektekostenverzekering in één keer af te lossen, bespaart u de zorgverzekeraar een hoop administratief werk. Als dank geeft de ziektekostenverzekeraar u een korting van ongeveer 3 procent op uw ziektekostenverzekering.

3. Sluit online een ziektekostenverzekering af

De meeste grote verzekeraars hebben naast hun reguliere verzekeringen ook een online variant. Omdat bij deze ziektekostenverzekeringen alle communicatie online verloopt, liggen de premies doorgaans een stuk lager. Let op: de online variant van een ziektekostenverzekering heeft dezelfde dekking, maar kan toch verschillen van de reguliere ziektekostenverzekering . Zo maken veel online verzekeringen gebruik van gecontracteerde zorg, waardoor het aanbod van zorgaanbieders een stuk kleiner kan zijn.

4. Ga na of u zorgkosten kunt terugvragen

Een aantal zorgkosten kunnen bij de belastingdienst worden teruggevraagd. Als u een tijd intensief gebruik hebt gemaakt van de zorg, kunt u de volgende uitgaven aftrekken via de belasting:

  • Genees- en heelkundige hulp, met uitzondering van ooglaserbehandelingen
  • Voorgeschreven medicijnen
  • Hulpmiddelen zoals steunzolen of een rolstoel, met uitzondering van visuele hulpmiddelen
  • Reiskosten, zoals vervoer naar een huisarts of ziekenhuis
  • Dieetkosten
  • Extra kleding en beddengoed
  • Reiskosten ziekenbezoek

5. Kunt u zich collectief verzekeren?

Als u zich met een grote groep verzekerd, bent u erg aantrekkelijk voor de verzekeraar. Collectief verzekeren komt vaak voor binnen bedrijven, maar ook mensen met dezelfde aandoening of beperking halen voordeel uit een collectieve verzekering. De verzekeraar kan hierdoor betere afspraken met zorgaanbieders, wat resulteert in een aantrekkelijke korting voor de verzekerden. Let op: collectieve verzekeringen hoeven niet perse goedkoper te zijn.

6. Kijk goed naar uw aanvullende verzekering

U kunt flink besparen op uw ziektekostenverzekering door uw zorgwensen goed in kaart te brengen, en de kosten die daarmee gepaard gaan. Soms zijn sommige aanvullende verzekeringen de moeite en het geld niet waard. Zo is een aanvullende tandartspolis overbodig, wanneer u slechts 1 of 2 keer per jaar op controle gaat. Ook kan sommige zorg worden voorspeld, zoals wanneer uw kind een beugel nodig heeft bijvoorbeeld. Door alleen een aanvullende verzekering te nemen wanneer het nodig is, verkleint u de kans dat u alleen geld kwijt bent.

7. Vergelijk ziektekostenverzekeraars

Ieder jaar veranderen de premies van de ziektekostenverzekering. Daarnaast worden er ook veranderingen aangebracht in de basis en aanvullende pakketten. Door uw zorgwensen goed in kaart te brengen en deze te spiegelen aan het aanbod van verzekeraars, kunt u er zeker van zijn dat u elk jaar de verzekeraar kiest die qua prijs en dekking het best bij u aansluit.

8. Stap over op gecontracteerde zorg

Gecontracteerde zorg houdt in dat de ziektekostenverzekeraar prijsafspraken heeft gemaakt met een aantal zorgaanbieders, waardoor de kosten van de zorg een stuk lager zijn, en de ziektekostenverzekeraar de gemaakte kosten meteen vergoedt. Hierdoor wordt u wel beperkt in uw vrije zorgkeuzen. De gecontracteerde zorgaanbieders zijn daarentegen verbonden aan strenge kwaliteitseisen, waardoor u nog steeds bent verzekerd van kwalitatief goede zorg.

9. U en uw partner: samen of apart?

Bijna de helft van de Nederlanders deelt een ziektekostenverzekering met zijn of haar partner. Dit kan weliswaar schelen in de administratie, maar niet altijd in de kosten. Zo komt het dikwijls voor dat de een minder behoefte heeft aan tandzorg, terwijl de ander juist meer fysiotherapie nodig heeft. Door apart te kijken naar uw zorgwensen en die van uw partner, kunt u makkelijker de meest geschikte ziektekostenverzekeraar vinden.

10. Kijk of uw voorkeur ook daadwerkelijk de voordeligste is

Jaarlijks verschijnen er berichten van mensen die meer geld kwijt zijn aan een collectieve ziektekostenverzekering, in vergelijking met een basisverzekering. Ook aanvullende verzekeringen die uiteindelijk niet datgene dekken wat de verzekerde in gedachten had, komen vaak voor. Ga dus niet puur op uw gevoel af, of wat doorgaans als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Vergelijk slim en ga na of de betreffende ziektekostenverzekering ook daadwerkelijk aansluit bij uw zorgbehoeftes.